Кровот на Економското училиште ќе се реконструира со средства од Владата, иако лани беше обновен

Петар Печков

Владата пред Нова година, објави дека во Општина Велес,  со дел од  парите кои беа предвидени за изградба на карго аеродром од Штип. е предвиден проект за  реконструкција на фасада и кров на средното економско училиште Јовче Тесличков со 2,97 милиони денари. 

Локалната власт во Велес, пред една година објави дека  е  завршена реконструкција на кровот на училиштето, проектот  вреден 6.5 милиони  денари , 3.1  милион  денари грант  преку Министерството за финансии од Меѓународната банка за обнова и развој, а 3.4 милиони  денари обезбедени од Општинскиот буџет.

Градоначалникот на Велес  Аце Коцевски е незадоволен како Велес помина во распределбата на средствата.  

„Ние воопшто не бевме прашани што ни е приоритет при распределбата на тие средства. Кровот лани го реконструиравме, може да ги искористиме за промена на фасада.  Претходно конкуриравме за промена на фасада преку Министерство за образование, тие го прифанаа проектот, но откако Владата одобри Министерството се откажаа. Можевме овие средства од Владата да се искористат за изградба на водоводна мрежа во населба Речани, но нас не не` прашаа“ - кажа Коцевски.   

Стариот дотраен дрвен кров  на Економското училиште во Велес,  беше во лоша состојба и поради тоа  беше заменета штетната по здравје азбесна покривка со нова.  Од Владата одговорија дека дел од проектите кои добија средства се ревидираат и се прави нова листа.

„Инфраструктурните проекти на општините веќе беа поднесени во Владата пред донесување на одлуката за прераспределба на средствата на ТАВ за изградба на карго аеродромот во Штип, некои од нив општините веќе ги имаат реализирано или започнато со реализација. Листата се ревидира и ќе биде донесена нова листа со проекти на општините кои во моментов се важни за подобрување на квалитетот на живеење на граѓаните„  е одговорот од Владата на поставеното прашање, како се случи да се доделат средства за проект кој е реализиран пред една година.

Поврзани »

Квалитет на воздухот во Велес

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com


АНКЕТА »

Дали Општина Велес да се задолжи со 46 милиони денари, за да се изгради покриен Градски пазар?

  • да
  • не
Резултати