Македонците од Хрватска се поклонија на Рацин и „Белите мугри“ (фото)

Петар Печков

Македонците од Хрватска и градот Самобор- од Република Хрватска,  ја одбележаа  годишнината од печатењето на збирката ,,Бели мугри, на Коста Солев. Годинава скромно, според протоколите за заштита од ковид заразата, но сепак достојно за овој значаен ден од македонската понова историја.

Беседа за делото на Коста Солев, во Самобор, во дворот на тамошниот музеј, имаше Горан Коров, потпретседател на Заедницата на Македонците во Хрватска и универзитетски професор. на Филолошкиот факултет во Загреб.  

Рацин имаше период на изолација, од неговите најблиски, од истомислениците,  соборците, во времето од 1940-та до 1942-ра кога и му било најтешко. Потешко откога бил и во затвор - кажа Коров пред бистата на поетот во Самобор. Одбележувањето на издавањето на стихозбирката беше порано, поради обврските на Македонците во Хрватска, оти среда 25-ти ноември е работен ден.

Издавањето на стихозбирката „Бели мугри“ е крупен настан за македонската историја. Во неа се отпечатени ,,Ленка,, ,,Денови,,  ,,Тутуноберачите,, ,,Печал,, ,,Копачите,, и уште седум други песни. Книгата е отпечатена на 25 ноември 1939-та година.

Оваа врска помеѓу Самобор, каде е издадена книгата со помош на Драгутин Шпулер во четири илјади примероци  и Велес, родниот град на Рацин ги спои двата града во блиска врска. Самобор во чест на Велес именува мост  по негово име и постави биста во кругот на Градскиот музеј.

Поврзани »

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com


АНКЕТА »

Како да се надмине состојбата со големиот број заразени лица, позитивни на ковид-19?

  • зголемување на казните за не носење маска
  • затворање на одредени градови, општини со голем број заразени лица
  • повторно воведување полициски час
Резултати