Најубавите национални паркови во Европа (фото)

Петар Печков

Непознати и волшебни: десетте најубави национални паркови во Европа 

Гран Парадизо (Италија) – ова е најверојатно најастарото заштитено алпско подрачје. Богато е со планини од 800 метри до врвот Гран Парадизо што се наоѓа на 4061 метар надморска височина. 

Триглав (Словенија) – единствениот словенечки национален парк. Изобилува со питорескен пејзаж. Се наоѓа на територијата на Јулиските Алпи, а името го добил според највисокиот врв, Триглав, со 2864 метри надморска висина. 

Оуланка (Финска) – најпосетениот национален парк во Финска, со 80 километри недопрена шума и најпознатата патека Кархункиерос. 

Пенеда Гереш (Португалија) – најголемата португалска природна атракција и прв национален парк. Во него живеат разни животински видови, меѓу кои и автохтоната раса кучиња, Castro Laboreiro. 

Саксон (Швајцарија/Германија) – карпесто подрачје што се издигнува до 2000 метри височина. Мостот на фотографијата е изграден во 1824 година, за посетителите да можат да уживаат во спектакуларниот поглед.   

Сарек (Шведска) – најголемиот национален парк во Шведска, карактеристичен по нерамниот терен, каде што се наоѓаат 100 леднички езера во апсолутна изолација. Посетителите мораат да бидат храбри и да имаат изострено чувство за ориентација. Ова е место измислено за авантуристички типови луѓе.

Калкалпен (Австрија) – овој парк ја носи титулата „најбогато шумско подрачје“ во Централна Европа. И покрај импресивната убавина, паркот им е речиси непознат на туристите. 

Раго (Норвешка) – еден од 44 национални паркови во Норвешка. Предвидува активности на отворено, има означени патеки со мрежи и планинарски домови за сместување. 

Порт Крос (Франција) – најстариот француски национален парк. Таму можете да отидете на прекрасно подводно патување, благодарение на бродот Aquascope со проѕирен труп и да уживате во бујната вегетација, заливите, камените гребени, флора и сè друго што е типично за Медитеранот. 

Ордеса (Шпанија) – богат со реки и долини, го карактеризираат места со невидена убавина. Тука се наоѓа и водопадот „рибја опашка“, висок 1700 метри.  

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com