Велешка Болница со нови апарати вредни 40 илјади евра

Петар Печков

ЈЗУ Општа Болница Велес доби неколку медицински  апарати, со кои грижата за здравјето на пациентите се зголемува.  Тие се донација од македонско - германското здружението ,,Киндерф Хилфе,, со вредност од околу 40 илјади евра.Таа е обезбедена со ангажам на новото раководство на оваа здравствена институција. 

Набавени се гасен анализатор, ехо апарат, инхалатори за деца, пулс оксиметар  и подвижно ЦТГ.  Двата апарати се веќе поставени во лабораторијата и интерната амбуланта.  Гасниот анализатор е производство на ,,инструметејнјшн лабаратори,  реномиран производител на медицинска опрема. 

Овој апарат кој е за обработка на параметри од  критично болни пациенти,  ги работи следните параметри: пх во крвта,  парцијален  притисок на ЦО2, парцијален притисок на кислород,, натриум, калиум, јонски калциум,  лактати, глукоза. Врз основа на овие мерни параметри  се изработуваат и други вкалкулирани  параметри по барање на корисниците. Досега ваков апарат со  мерење вакви параметри не сме имале.  Добивме и кертриџи   со што се обезбедени за работа за следната година дена - кажа д-р Васил Тодоров началник на лабораторија. 

 Еко апаратот ,,сименс,, е исто така во функција, тој работи со четири сонди. 

Апаратот е со повеќе функции. Има абдоминална сонда, кардиолошка сонда, сонда за доплер. Практично сите дејности кои се во ехото, во дијагностиката може да ги извршува. Веќе е поставен и работиме со пациенти - рече д-р Драган Јорданов началник на интерното одделение.   

Од здружението  ,,Киндер хилфе,, изразија задоволство за тоа што можеле да помогнат со опремување на велешката Болница cо апаратура и најавуваат дека соработката може да продолжи и во иднина, на задоволство на пациентите и докторите.  За оваа нивна донација, тие добија и благодарница од страна на директорот нa Болницата д-р Божидар Бојаџиев.  

loading...

Поврзани »

loading...

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com


АНКЕТА »

Каде одмарате летово?

 • на Охридско
 • на Дојранско
 • на Преспанско
 • на Јадран
 • на Црно море
 • на Егејот
 • на езеро Младост
 • на планина
 • дома пред тв и со ер кондишн
 • во Албанија
 • во Турција
 • преку викенд одам до Грција
 • на некој од базените во градов
Резултати