Во УЗУС се избираше најубава маска изработена од ученици (фото)

Петар Печков

Велешкото средно училишта ,,Коле Неделковски беше  распишан ,, Kонкурс за уметничка творба под мотото „ВЕСЕЛИ И СМЕШНИ МАСКИ“ а се одржа по повод празникот „Прочка“. Маските кои се пријавија беа во духот на традицијата и празнувањето на „Прочка“ во Велес, како и доловувањето на веселите традиционални ликови на оргинален начин. 

На работилниците земаа учество ученици од: ОУ„Јордан Хаџи Константинов Џинот“ ОУ „Благој Кирков“, ОУ „Блаже Конески“, ОУ „Васил Главинов“, ОУ „Кирил и Методиј“, ОУ „Даме Груев“ - Градско.  На неа  беа избрани најдобри маски од тие  кои беа изработени во времетраење на настанот, со гласање на сите присутни, за најсмешни и највесели ликови.. 

Доделени беа и три награди, од изложбата на маски, од 60 доспеани труда .  

 

Прво место освои маската на Дејвид Угриновски 5a, ученик во ОУ „J.Х.К.Џинот за „Смешна маска со гумен јазик“. 

Второ место освои маската со лик на „Ѓавол“ на ученичката Марија Ѓоргиева 3 одд., од ОУ „Васил Главинов“,

Трето место освои маската со хартиени пердуви, на ученичкот Слободан Калешов од 7– б oдд. ОУ „Ј.Х.К.Џинот“ 

Сите маски, кои се дел на овогодинешниот конкурс и изработени на работилницата, се изложени на изложба во Мултифункционалната сала на училиштето. Изложбата може да се посети до среда 01 март 2018.

loading...

Поврзани »

loading...


АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com


АНКЕТА »

Дали честите акциски контроли на сообраќајната полиција, изминатите два месеци, воведоа ред во однесувањето на возачите и пешаците?

  • да
  • не
Резултати