Жителите на село Караслари останаа без вода за пиење, од ЈКП Дервен велат дека причината е наводнувањето на нивите

Петар Печков

Жителите на село Караслари, на 30 и повеќе степени во сенка се жедни во попладневните и вечерни часови. Изминатата седмица, чешмите во домовите секнале.

„Неколку дена назад, попладне и вечер немаме вода за пиење по дoмовите. Чешмите се суви, реагиравме до ЈКП Дервен кој управува со водоводот во селото, но вода нема. Се враќаме од нива, поле, треба да се избањаме освежиме а  како кога вода нема“ – велат жителите.

Од ЈКП Дервен одгворноста за немањето на вода, ја префрлаат до кориснците од село Караслари.

„Недостиг од вода во попладневните часови се јавува  поради зголемената потрошувачка на водата што е наменета за потребите на домаќинствата а деновиве се користи и за наводнување на земјоделските култури. 

Односно водата ненаменски се користи, па затоа се јавува и недостиг на вода во водоводната мрежа. Апелираме до жителите на село Караслари водата да ја користат наменски, исклучиво за потребите на домаќинствата“ – одговорија од ЈКП Дервен.

Поврзани »

ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС РАСПИША ОГЛАС ЗА ИЗБОР НА 50 ПОРОТНИЦИ

Основен суд Велес, врз основа на чл.38 ст.3, чл.42 и чл.43 од Законот за судовите и Одлуката бр.02-2158/1 од 10.12.2015 година на Судски совет на Република Северна Македонија (Сл.весник на РСМ бр.219/15 од 14.12.2015 година), а во врска со потребата од избор на судии поротници поради истек на мандатот, на ден 12.07.2024 година, го објавува следниот:

Квалитет на воздухот во Велес


АНКЕТА »

Дали ја пиете водата од природните чешми и бунари?

  • да
  • не
  • како кога
Резултати