Оџа присвоил пари наменети за обнова на џамија во Горно Врановци

Петар Печков

Оџата од  велешко Горно Врановци  Нејаз Мурати од село Бузалково, е осуден оти присвоил дел од парите за обнова на џамијата во селото. Мурати беше прогласен за виновен во Основен суд Велес и доби алтернативна мерка, три месеци затвор ако во следната една година не нарави друго кривично дело.  

Според обвинението Мурати од јуни 2004-та до јули 2009-та, кога се  вршело обнова на џамијата во селото Горно Врановци, се договорил со лице од Германија сите пари  кои тие ги собрале таму,  дека ќе ги потроши за реновирање.

Од вкупно добиените 22 илјади евра, 7,2 илјади потрошил, 9,5 илјади ги вратил на рака а за себе задржал 5 илјади евра.  Иако за овие средства потпишал пред нотар дека ќе ги врати до крајот на 2010-тата, тоа не го сторил.

Со ова Нејаз Мурати сторил кривично дело измама, за што е прогласен за виновен и донесена е условна затворска казна, како и обврска да ги врати парите. Пресудата е правосилна. 

Поврзани »

АКЦИЈА ЗА СОБИРАЊЕ НА ГАБАРИТЕН ОТПАД ОД 15 ДО 19 АВГУСТ

Согласно Одлуката за постапување со комуналниот, комерцијалниот и другите видови неопасен отпад на територијата на Општина Велес, ЈКП Дервен како давател на услугата, должен е еднаш годишно. да организира акција за собирање на габаритен отпад од корисниците на услугата. Детали

Квалитет на воздухот во Велес


АНКЕТА »

Каде го минувате слободното време за освежување летово, додека сте во Велес?

  • дома под климатизер
  • на езеро Младост
  • на базените од околните хотели
  • на Градски базен
  • на Бабуна
  • на Тополка
Резултати