18 пакети од Црвениот крст за стари и изнемоштени лица

Петар Печков

Општинскиот Црвен крст овие два дена поделил 18 пакети со храна   за стари и изнемоштени лица. 15 биле во Велес и три  во селото Ветерско.  Сите биле за стари лица кои живеат сами. 

Пакетите ги  поделивме по реакции на соседи дека таму  има старци кои живеат сами. Повеќето се изнемоштени и не можат  да  излезат до дома. Имавме и барање за помош во село Ветерско и таму за исто така три стари лица, го испративме преку нивен близок.   Апелираме до соседи кои знаат за вакви случаи нека се  јават ние ќе помогнеме - изјави Миле Маџаров од ОО на Црвен крст Велес.    

Тој објасни дека повеќе не го работат проектот за домашна посета и грижа за стари лица и не знаат кому се му треба ваква помош. Ова откако бабата Милка, која исто така беше посетувана од Младите волонтери на Црен крст,  беше пронајдена и спасена  од измрзнување.  

 Од селото С`лп реагираат дека се заборавени, патот е завена а за да стигнат до Велес мораат да одат до железничка Рајко.

  Отсечени сме до светот. Во селото има 30-тина души, еден старец од 90 години, тој е  сам. Не можеме да си помогнеме, потребна е храна и лекови – изјави  жителка на селото во телефонски разговор.   Таа го испратила синот со пладневниот воз за Велес да се пробие и купи за јадење и се надева дека до вечер ќе се врати. 

Патронажата   служба при ЈЗУ Медицински центар Велес е таа која треба да им помогне  на старите и изнемоштени лица.

 Оваа служба заедно со екипи на Црвен крст и локалната самоуправа име обврска да ги   посетува осамените и стари лица.  Заеднички да им обезбеди лекови, храна,  вода и се што е неопходно. Дали е в о град или во села и во соседните општини Градско и Чашка. На располагање имаме две лади ниви – рече директорката  на ЈЗУ Здравствен дом Татјана Самаракова.     

 Од вечерва, среда Велес ќе биде  зафатен  од екстремно ниски температури и ќе биде во жолта фаза. Поради ова  се одржа вонреден состанок на Кризниот штаб на Општина Велес и се донесени  мерки, за заштита пред се на  старите и изнемоштени лица. 

Примена на поактивен пристап наменет кон старите осамени лица и социјално изолираните лица и кон бездомниците, преку домашни посети со помош на активисти на Црвениот крст и вклучување на локалната самоуправа и на центрите за социјални грижи, согласно со планираното во подготвителната фаза. Вонреден состанок на Кризниот штаб на Општина Велес. Помош на ранливите групи (стари и осамени лица) при обезбедување огрев, храна, лекови – се дел од мерките. 

И натаму   се  отсечени  селата   Рудник, Лугинци, Ветерско и Џидимирци,  кои се наоѓаат на север во општина  Велес. Таму живеат  стотина жители начесто стари и изнемоштени лица.   До овие села водат земјен неасфалтиран пат, што го отежнувало чистењето од наноси.   Денес бил исчистен патот до село Сопот и село Р`левци. 

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com