Наградата ,,,Андреја Дамјанов,, за архитект Мартин Гулевски

Петар Печков

Архитектот Мартин Гулевски е годинашниот добитник на наградата „Андреја Дамјанов“ што ја доделува Асоцијацијата на архитекти на Македонија за животно дело, особени достигнувања и личен придонес во развојот на архитектурата и градителството во Македонија. 

Творештвото на Гулевски е создадено врз три основни меѓусебно поврзани дејности: архитектонско проектирање и истражување, педагошка дејност и општествено-јавен ангажман. Како проектант и истражувач Гулевски е присутен речиси половина век во нашата земја, но и во странство каде создава архитектура во интернационален стил, со изразена спрега меѓу архитектонското национално наследство и современиот интернационален стил во архитектурата.

Во творечкиот опус на архитект Мартин Гулески видно место зазема активното и успешно учество на многубројни архитектонски конкурси, како и јавните настапи уште од 1967 година. Учествува во тимот кој ја претставува Македонија на Венецијанското биенале во 2008 и во 2010 година, а изложува и три пати во Салонот за архитектура во Белград. За своите проекти е добитник на повеќе награди за архитектура, како и за реализирани објекти и истражувања. 

Неговото творештво ја потврдува аксиомата на познатиот римски архитект и градител Витрувие: „Ниту талент без наука, ниту, пак, наука без талент можат да создаваат архитектура“.

Поврзани »

РОНТИС ВРАБОТУВА ОПЕРАТОРИ ВО ПРОИЗВОДСТВО

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет во Велес, има потреба да вработи: Оператори во производство Детали

РОНТИС ВРАБОТУВА ТЕХНИЧАР-АВТОМАТИЧАР

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет во Велес, има потреба да вработи: Техничар - автоматичар Детали

РОНТИС ВРАБОТУВА ТЕХНИЧАР -ХАУСМАЈСТОР

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет во Велес, има потреба да вработи: Техничар (хаусмајстор) за одржување на надворешна инфраструктура и градина Детали

Квалитет на воздухот во Велес

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com


АНКЕТА »

Дали со повисоките цени на кесињата за пазарење во маркетите, може да се зачува животната средина?

  • да
  • не
Резултати