Поставена е нова спомен плоча за партизанот Мицко Козар на Долна Бабина Рупа (фото)

Петар Печков

Празникот 11-ти октомври 100-тина  почитувачи на антифашистичка борба и на  планините, го минаа на Јакупица, во подножјето на Солунска глава. Имено во месноста Долна Бабина рупа на иницијатива  на екологистите од Грин пауер, се постави спомен плоча на партизанот  Мицко Козар.

Откако иста таква беше поставена во 2000-тата,  на местото каде во 1943-та било пронајдено  телото  на Мицко  Козар, кој   една година претходно настрадал на 31 година возраст  во борбите  во богомилско. Толку време   неговото тело не  било  пронајдено  во шумите на планината.

Поради тоа семејството на братот од Мицко, Благој Козар  поставува  спомен плоча во 2000-тата која,  пред две години вандали  ја кршат. Со помош на фирмата Крин од Прилеп  се изработува нова спомен плоча, која вчера на  11-ти октомври беше поставена на старата локација.

На овој чин присуствуваа  планинари  од повеќе градови во земјава. Плочата  тешка десетина килограми  по висока угорнина и тежок предел  за пешачење ја носел Игор Смилев од ЕГ Грин пауер.    

Мицо Козар бил командант на најголемиот партизански одред во 1942-ра „Димитар Влахов, револуционер кој е најстариот учесник во нападот на затворот, полициската станица (участакот) и поштата на 11 октомври 1941 година во Прилеп.

Тој е еден од симболите на македонскиот отпор и  докажан и пожртвуван визионер за слободна Македонија. Пиштолот со кој Мице Козар го започнал Народното востание е сега реликвија во меморијалниот музеј „11 Октомври“ во Прилеп.

loading...

Поврзани »

loading...

ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Советот на Општина Велес на седницата одржана на ден 27.11.2017 година, донесе
ОДЛУКА ЗА ДОНЕСУВАЊЕ ИТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ЗАГАДУВАЊЕТО НА АМБИЕНТНИОТ ВОЗДУХ ВО ОПШТИНА ВЕЛЕС

Конкурс за стипендирање на талентирани ученици и студенти за учебната 2017/2018 година

Во согласност со Програмата на Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес 25-5299/3. Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес на ден 13.12..2017 година, распишува К О Н К У Р С

Macedonian butterfly

Македонска пеперутка (Филигран од хартија) Уникатна врамена слика со македонски мотив. http://anicasoleva.com/Handmade/Product/macedonian-butterfly-paper-filigree-framed-picture

Posted by Anica Soleva - Уникатни подароци од хартија on Sunday, January 8, 2017

Дежурство на аптеките (ДЕКЕМВРИ)

АКРЕДИТИВ ДООЕЛ
Друштво за сметководствени
услуги и финансиски консалтинг.
Тел: 071 390 738; 078 375 014
akreditiv14@gmail.com